Ingredience
- 150 g mouka špaldová
- 50 g ořechy mleté
- 50 g vločky ovesné
- 250 g cukr hnědý
- 1 cukr vanilkový
- 1 lžička soda
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky sůl
- 3 lžíce mléko
- 2 vejce
- 225 g máslo
- 1 balení želatina
- 10 jahody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdřív si dáme předehřát troubu na 180 °C. V jedné míse spolu smíchejte všechny suché ingredience: celozrnnou špaldovou mouku, oříšky, mleté ovesné vločky, cukr, vanilkový cukr, jedlou sodu, skořici, a sůl.
-
Do druhé mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěné, ale prochladlé máslo a prošleháme. Sypké ingredience z první mísy postupně začneme přidávat po menších částech k našlehaným vajíčkům, následně těsto důkladně propracujeme.
-
Za pomoci čajové lžičky tvarujeme z těsta malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
-
Špaldové koláčky pečeme v předehřáté troubě asi 9–12 minut do zlatova.
-
Upečené koláčky polijeme červeným želé připraveným podle návodu na obalu a nakonec ozdobíme plátkem čerstvé jahody.
5. Upečené koláčky polijeme červeným želé připraveným podle návodu na obalu a nakonec ozdobíme plátkem čerstvé jahody.
TIP: Mezi jednotlivými kuličkami těsta necháváme na pečícím plechu větší mezery, protože hmota se při pečení roztéká. Jinak by mohla vzniknout jedna velká placka. Kuličky tvoříme spíše menší, aby sušenky byly zhruba velké jako jedno sousto.