Ingredience
- Těsto
- 180 g máslo rozpuštěné
- 270 g mouka hladká
- špetka sůl
- 125 g smetana zakysaná
- Náplň
- 100 g máslo rozpuštěné
- z 1 citronu citrónová kůra
- 1 kg jablka
- 100 g rozinky
- dle chuti rum
- 80 g mandle nasekané
- 160 g smetana zakysaná
- 80 g cukr krupice
- 1 lžička skořice
- Ostatní
- 1 vejce
- na vál mouka hladká
- na posypání cukr moučkový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rozinky namočíme do rumu. Z přísad na těsto vypracujeme hladkou hmotu. Těsto zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny odležet na teplé místo.
-
Jablka zatím nakrájíme na menší kousky a pokapeme šťávou z citronu. K jablkům přidáme mandle, rozinky, citronovou kůru, cukr, skořici a smetanu.
-
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Tento plát navineme na váleček a přeneseme na utěrku nebo na pečicí papír. Rozehřátým máslem potřeme těsto, na které pak naneseme jablečnou náplň. Pomalu utěrku či papír přizvedáváme a těsto tím zavinujeme. Když je těsto zavinuté a konce uzavřené, přeneseme závin na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut.