Reklama
Reklama
Smetanový závin
Fotogalerie:

Smetanový závin

Anna Uhlová

Klatovy
Kyselejší jablka zaručí, že je závin pikantnější.
Anna Uhlová, Klatovy

Ingredience

  • Těsto
  • 180 g máslo rozpuštěné
  • 270 g mouka hladká
  • špetka sůl
  • 125 g smetana zakysaná
  • Náplň
  • 100 g máslo rozpuštěné
  • z 1 citronu citrónová kůra
  • 1 kg jablka
  • 100 g rozinky
  • dle chuti rum
  • 80 g mandle nasekané
  • 160 g smetana zakysaná
  • 80 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • Ostatní
  • 1 vejce
  • na vál mouka hladká
  • na posypání cukr moučkový

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

110 Kč

Postup přípravy

  1. Rozinky namočíme do rumu. Z přísad na těsto vypracujeme hladkou hmotu. Těsto zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny odležet na teplé místo.
  2. Jablka zatím nakrájíme na menší kousky a pokapeme šťávou z citronu. K jablkům přidáme mandle, rozinky, citronovou kůru, cukr, skořici a smetanu.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Tento plát navineme na váleček a přeneseme na utěrku nebo na pečicí papír. Rozehřátým máslem potřeme těsto, na které pak naneseme jablečnou náplň. Pomalu utěrku či papír přizvedáváme a těsto tím zavinujeme. Když je těsto zavinuté a konce uzavřené, přeneseme závin na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (19.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Ořechové chrastí

Ořechové chrastí

Bohuslava Čeganová, Ostrava
Sladký život /07.12.18
Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Gabriela Jílková, Polička

Sladký život /06.12.18
Vánoční hvězda

Vánoční hvězda

Ludmila Zusková, Kamenné Žehrovice

Sladký život /06.12.18
Výborný griliášový dort

Výborný griliášový dort

Vendula Velasová, Pěnčín

Sladký život /06.12.18
Čokoládová kolečka s mandlemi

Čokoládová kolečka s mandlemi

Úžasný sváteční pamlsek

Marta Čiháková, Praha

Sladký život /06.12.18
Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Pavlína Kotrbová, Jihlava

Sladký život /05.12.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama