Reklama
Smetanový závin
Fotogalerie:

Smetanový závin

Anna Uhlová

Klatovy
Kyselejší jablka zaručí, že je závin pikantnější.
Anna Uhlová, Klatovy

Ingredience

  • Těsto
  • 180 g máslo rozpuštěné
  • 270 g mouka hladká
  • špetka sůl
  • 125 g smetana zakysaná
  • Náplň
  • 100 g máslo rozpuštěné
  • z 1 citronu citrónová kůra
  • 1 kg jablka
  • 100 g rozinky
  • dle chuti rum
  • 80 g mandle nasekané
  • 160 g smetana zakysaná
  • 80 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • Ostatní
  • 1 vejce
  • na vál mouka hladká
  • na posypání cukr moučkový

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

110 Kč

Postup přípravy

  1. Rozinky namočíme do rumu. Z přísad na těsto vypracujeme hladkou hmotu. Těsto zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny odležet na teplé místo.
  2. Jablka zatím nakrájíme na menší kousky a pokapeme šťávou z citronu. K jablkům přidáme mandle, rozinky, citronovou kůru, cukr, skořici a smetanu.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Tento plát navineme na váleček a přeneseme na utěrku nebo na pečicí papír. Rozehřátým máslem potřeme těsto, na které pak naneseme jablečnou náplň. Pomalu utěrku či papír přizvedáváme a těsto tím zavinujeme. Když je těsto zavinuté a konce uzavřené, přeneseme závin na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (19.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu