Ingredience
- 300 g mouka hladká
- 1 prášek do pečiva
- 150 g cukr krupice
- 3 vejce
- 1 smetana zakysaná
- 150 ml olej
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- 1 kompot meruňkový
- 1 želé dortové
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s kypřicím práškem a s cukrem, přidáme vejce, zakysanou smetanu a olej. Všechno dobře promícháme a potom těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
-
Meruňky z kompotu necháme dobře okapat a pak je rovnoměrně rozložíme na těsto. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 ºC zhruba 30 minut.
-
Upečený koláč dáme vychladnout a zatím si připravíme čiré dortové želé Dr. Oetker na polití. Obsah sáčku rozmícháme ve 250 ml šťávy z meruňkového kompotu a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu, odstavíme a za občasného míchání necháme chladnout. Ještě vlažné želé rovnoměrně nalijeme na koláč. Necháme dobře ztuhnout.
TIP: Pokud zrovna nenajdeš v lednici kelímek zakysané smetany, můžeš ji bez problémů nahradit bílým jogurtem, stačí 250 ml. Koláč je výborný s rebarborou, kterou musíš oloupat, pokrájet na kousky a obalit ve směsi cukru krupice a skořice. Mému příteli chutná nejvíc borůvkový, ten navíc ještě sypu drobenkou.