Lehký nadýchaný dortík pro slavnostní příležitost i všední den.
Dagmar Blahová, Tišnov
Ingredience
- 4 vejce
- 100 g polohrubá mouka
- 140 g cukr moučka
- 1 kypřící prášek
- 4-5 lžic horká voda
- 750 ml smetana ke šlehání
- 2 balení pomazánkové máslo
- 2 lžíce cukr moučka
- 200 g čokoláda na vaření
- 30-40 ks dětské piškoty
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme 4 žloutky a 140 g cukru a vyšleháme do pěny. Přidáme horkou vodu. Nakonec postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ručně vmícháme do těsta. Těsto nalejeme do dortové formy o průměru 24 cm a upečeme.
-
Do mísy dejte obě pomazánková másla, přidejte dvě smetany ke šlehání a ušlehejte do hustého krému. Nikdy nešlehejte šlehačku předem. Ke konci šlehání přidejte 2 lžíce moučkového cukru a hotový krém dejte do ledničky.
-
Vychladlý korpus vyklopíme a podélně rozřízneme na 2 díly. Spodní díl vložíme zpět do formy a potřeme asi ¾ krému. Po obvodu dortu zapícháme piškoty. Pár piškotů můžeme zapíchnout i do středu krému, tak jak vidíte na obrázku, piškoty nasáknou vlhkost z krému a zpevní ho. Nemusíte se bát, krém je opravdu pevný a nevytéká.
-
Nakonec přidáme zbytek krému a přiklopíme druhý díl korpusu. Zatížíme a necháme do druhého dne v ledničce. Druhý den dort ozdobíme. Já potírám boky i vrch dortu ušlehanou šlehačkou a ozdobím strouhanou čokoládou.