Tahle pochoutka nemá konkurenci.
Věra Kalousková, Týnec nad Labem
Ingredience
- Těsto:
- 420 g hladká mouka
- 280 g cukr krupice
- 5 ks žloutky
- 1 lžička cukrářské kvasnice rozpuštěné ve 3 lžících vlažné vody
- Krém:
- 240 g cukr moučka
- 7 lžic mléko
- 6 lžic kakao
- čtvrtka másla
- 2 lžíce solamyl
- Na dokončení:
- 1 šlehačka
- 1 čokoládová poleva
- trocha kokosu nebo oříšků na obalení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny odpočinout. Pak vyválíme plát silný 3 mm a vykrajujeme kolečka. Klademe je na vymazaný a vysypaný plech po 15 kusech a upečeme dorůžova. Hned po upečení spodní část koleček vydlabeme, aby zůstala dutá polokoule. Vzniknou jakési skořápky. Můžeme si je upéct předem a uchovat v suchu, aby příliš nezměkly.
-
Suroviny na krém svaříme ve vodní lázni (po odstavení z ohně můžeme vmíchat dvě lžíce rumu).
-
Před podáváním polokoule naplníme krémem, ušlehanou šlehačkou (bez cukru) a vždy spojíme dvě k sobě. Obalíme v čokoládové polevě a v kokosu nebo v oříšcích.