a mašlemi si rozhodně ostudu neuděláš.
Ingredience
- Těsto:
- 20 vejce
- 4 lžíce kakao
- 800 g mouka polohrubá
- 600 g cukr krupice
- 80 ml olej
- 40 ml voda
- 2 prášek do pečiva
- Krém:
- 500 ml mléko
- 2 pudink vanilkový
- 100 g cukr moučkový
- 750 g máslo
- 50 g kakao
- Marcipánová hmota:
- 1 kg cukr moučkový
- 800 g mléko sušené
- 2 oříšky máslo
- 1 růžové potravinářské barvivo
- lístky na ozdobu květiny
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme piškotové těsto a upečeme korpusy: 4 velké (2 světlé a 2 kakaové), 4 malé (2 světlé a 2 kakaové). Necháme vychladnout.
-
Uvaříme hustý a hodně sladký vanilkový pudink a necháme ho také vychladnout.
-
Do vychladlého pudinku pomalu vmícháváme máslo, dokud nevznikne hustý hladký krém. Krém rozdělíme na dva díly. Do jednoho vmícháme kakao.
-
Střídavě skládáme korpusy a mažeme je krémem. Světlým krémem pomažeme celý dort.
-
Připravíme si marcipánovou hmotu na potažení dortu. 400 g sušeného mléka smícháme se 400 g dvakrát prosátého cukru, oříškem másla a vodou (asi 100 ml). Marcipán pořádně vypracujeme.
-
Mezi dvěma igelity marcipán rozválíme do tenké placky. Vykrojíme kruh podle velké dortové formy a podle malé formy vykrojíme střed. Pokryjeme spodní patro dortu, pak vykrojíme kruh podle malé formy a pokryjeme horní patro. Boky dortu potahujeme pásy širokými podle výšky dortu.
-
Potažený dort ozdobíme růžičkami, které jsme si vyrobili z druhé poloviny surovin na marcipán a obarvili růžovým barvivem. Růžičky tvoříme tak, že marcipán vyválíme dotenka mezi igelity a vykrájíme kolečka‚ která pak stáčíme kolem sebe. Pak dort dozdobíme lístky, světlým krémem a mašlemi z marcipánu.