Reklama
Skvělý švestkový dort
Fotogalerie:

Skvělý švestkový dort

Barbora Žítková

Brno
Základ je jasný, zbytek už záleží na fantazii.
Barbora Žítková, Brno

Ingredience

  • 750 g švestky sušené
  • 250 ml rum
  • 275 g cukr moučkový
  • 65 g máslo
  • špetka sůl
  • 4 vejce
  • 3 lžičky citronová šťáva
  • 1 lžička citrónová kůra
  • 2 lžíce rum
  • 225 g mouka hladká
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g mandle mleté
  • dle potřeby krém na dort
  • dle potřeby marcipán

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Umyté sušené švestky vypeckujeme, trochu povaříme v malém množství vody, necháme okapat, smícháme se 100 g cukru a namočíme na 12 hodin do rumu. V misce potom máslo se solí a zbytkem cukru umícháme do pěny, přidáme žloutky, citronovou šťávu a postrouhanou citronovou kůru, dvě lžíce rumu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, pomleté mandle a vše znovu dobře promísíme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
  2. Polovinu těsta dáme do vymazané ohnivzdorné formy, zakryjeme připravenými švestkami, překryjeme druhou polovinou těsta a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.
    Necháme vychladnout.
  3. Okraje a povrch dortu potřeme krémem, posypeme mandlemi a ozdobíme marcipánem. Pokud dort nemusí být slavnostní, stačí jej na povrchu posypat před dopečením tenkými plátky mandlí a ještě 10 minut zapéct. Nakonec posypeme cukrem.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (19.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu