Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou

Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5783 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 651 g
Tuky 293 g
Vláknina 271 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když vykračujeme vstříc trochu nejisté budoucnosti, trocha retra v podobě dezertu pomůže upevnit pocit ukotvení... Šátečky z listového těsta plněné kompotovanými broskvemi zahrají na tu pravou nostalgickou notu, kávová omáčka pak dodá dezertu šmrnc. 

Suroviny

hnědý cukr 2 PL
skořice ČL
obdélníkový plát
broskvový kompot 1 konzerva
4 půlky broskví, důkladně okapané
vejce 1 ks
prošlehané s vodou, na potření
voda 1 PL
prošlehaná s vejcem, na potření
nemusí být
na poprášení
Na kávovou omáčku
+ podle potřeby na práci s těstem
skořice ¼ ČL
mletá
dřeň vyškrábnutá nebo 1/2 lžičky vanilkové pasty
káva instantní 2 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s hnědým cukrem a se skořicí – stačí tak, aby se promísily.

2

Plát těsta rozdělte na 4 čtverce či obdélníky tak velké, abyste do nich pohodlně zabalili půlky broskví – z odřezků těsta můžete udělat ozdoby, třeba vykrájené lístečky, kytičky apod. Na každý dejte doprostřed osminu ochuceného másla. Na něj položte půlku broskve důlkem nahoru a do důlku vložte čtvrtinu zbývajícího ochuceného másla.

3

Okraje těsta potřete vejcem, pak vždy spojte nad broskví dva protilehlé cípy těsta a pevně je přitiskněte. Zopakujte s druhými dvěma cípy a uzavřete, ale ne ze všech stran natěsno, aby měla kudy unikat pára. Chcete-li, ozdobte odřezky těsta, popřípadě doprostřed zapíchněte hřebíček či kousek vanilkového lusku. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Pečte cca 45 minut pěkně dozlatova. Podávejte s omáčkou, podle chuti pocukrované.

4

 Zatímco se šátečky pečou, připravte kávovou omáčku. V misce důkladně promíchejte vidličkou krupicový cukr s moukou. Vsypte do rendlíku na středním ohni a přidejte máslo, smetanu, skořici a vanilku. Přiveďte k varu, ochuťte kávovým práškem, pak ztlumte oheň na mírný a za stálého prošlehávání metlou omáčku zvolna vařte 10 minut. Omáčku hned podávejte nebo zchlaďte (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC
Zchlazením se omáčka promění v krém, který vydrží 2—3 dny v zakryté nádobě v chladničce a hodí se k šátečkům, ale třeba také ke zmrzlině. Když vynecháte kávový prášek, promění se omáčka/krém ve vanilkovou. Namísto broskví můžete do šátečků balit i hrušky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč