Tento recept je v mojí rodině moc oblíbený a dělám ho místo klasického jablečného štrůdlu. Je výborný.
Jiřina Fltejsková, Plzeň
Ingredience
- 1 balení křehké těsto
- 1 ks vanilkový pudink
- 3 polévkové lžíce cukr moučka
- 300 ml mléko
- 1 kelímek hustá zakysaná smetana (20%)
- 4 ks hrubě nastrouhaná jablka
- podle chuti plátky mandlí
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Křehké těsto rozložíme i s pečícím papírem do koláčové formy o průměru 30 cm a dno těsta propícháme vidličkou.
-
Vanilkový prášek rozmícháme v mléce, uvaříme hustý pudink a odstavíme. Smícháme zakysanou smetanu s cukrem, přidáme do teplého pudinku a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém, který ještě teplý nanesema na těsto.
-
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a naneseme na pudinkový krém. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C asi na 15 minut. Potom koláč vyndáme, posypeme plátky mandlí a dáme ještě asi tak na 7 - 10 minut dopéct.