Křehké, jemné a hlavně rychlé vafle s domácí šlehačkou. Výborné pro děti a mlsné jazýčky.
Veronika Katoušová, Jaroměř
Ingredience
- 440 ml hladká mouka
- 1/2 lžičky sůl
- 1,5 lžíce cukr krupice
- 375 ml mléko
- 8 lžic olej
- 1/2 balíčku kypřící prášek
- 3 vejce
- 1 balíček (podle chuti) vanilkový cukr
- 1 čokoláda na závěrečné zdobení
- různé ovocné polevy na zdobení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
Ve velké míse smícháme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a zašleháme žloutky, olej a mléko. Šleháme tak dlouho, dokud těsto není úplně hladké, bez hrudek.
-
Nakonec vmícháme tuhý sníh a ve vaflovači upečeme. Ještě vlažné potíráme džemem (výborný je malinový nebo jahodový, vhodná je i nutela). Můžeme si navrch potřít domácí šlehačkou.
-
Domácí šlehačka je velmi snadná: Potřebujeme jen 200 ml mléka a 125 g másla. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, přihodíme pokrájené máslo a vlijeme do mixéru. Mixujeme asi 3 minuty a poté směs přelijeme do misky a dáme na hodinu či dvě vychladit do mrazničky. Poté ji ušleháme dotuha. Nakonec ji ozdodíme na vafle. Můžeme přidat i nastrouhanou čokoládu nebo ovocné polevy.