Rolády dělám ráda, hodí se pro každou příležitost.
Renata Slavíčková, Velké Popovice
Ingredience
- Těsto:
- 5 vejce
- 5 lžic cukr moučka
- 6 lžic polohrubá mouka
- 1 lžička kypřicí prášek
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce olej
- špetka soli
- Náplň:
- 500 ml šlehačka
- 50 g hořká čokoláda
- 50 g černý rybíz
- 4 lžíce strouhané vlašské ořechy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Den předem si připravíme pařížskou šlehačku: do kastrůlku nalijeme šlehačku, přidáme nastrouhanou čokoládu, zamícháme a přivedeme téměř k varu (vařit se ale nesmí). Potom ji hned odstavíme a kastrůlek vložíme do druhého hrnce se studenou vodou. Za občasného míchání šlehačku vychladíme a pak dáme na 24 hodin do lednice.
-
Do mísy dáme žloutky s cukrem a utřeme je do pěny. Přidáme 2/3 mouky, kypřicí prášek do pečiva, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru i olej a vše promícháme.
-
Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a spolu se zbývající částí mouky zlehka vmícháme ke žloutkové směsi.
-
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby přibližně na 20 minut při 175 °C.
-
Upečené těsto vyndáme z trouby, přikryjeme lehce navlhčenou utěrkou a srolujeme (i s papírem) do rolády. Takto necháme piškot zcela vychladnout.
-
Pařížskou šlehačku vyšleháme. Těsto vybalíme z utěrky, sundáme papír, potřeme šlehačkou (část si necháme na povrch rolády), posypeme rybízem a opět zarolujeme. Roládu potřeme a ozdobíme zbývající šlehačkou, rybízem a posypeme ořechy.