Naše rodina by se bez sladkého moučníku už neobešla. Peču ráda a často. Když se mi poprvé dostaly do rukou tyto řezy, byla jsem z nich velice nadšená.
Veronika Včelařová, Knínice u Boskovic
Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- 200 g cukr moučka
- 5 vejce
- 100 ml olej
- 100 ml vlažná voda
- 1 prášek do pečiva
- 2 polévkové lžice kakao
- 650 ml mléko
- 2 vanilkový pudink
- 3 polévkové lžíce cukr krystal
- 200 ml vaječný koňak
- 250 g máslo
- 1 smetana ke šlehání
- 2 ztužovač šlehačky
- 1 zakysaná smetana
- 1 čokoláda na vaření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Piškot:Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, zamícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a s kakaem. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.
-
Krém koňakový:Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink. Do prochlazeného pudinku zamícháme 2 dcl koňaku. Rozmícháme máslo a úplně vychlazený pudink s koňakem do másla zašleháme. Namažeme na vychladnutý piškot.
-
Šlehačkový krém:Smetanu ke šlehání ušleháme se 2 ztužovači šlehačky. Zakysanou smetanu osladíme moučkovým cukrem podle chuti a vmícháme ušlehanou šlehačku.Natřeme na koňakový krém, posypeme nastrouhanou čokádou a necháme vychladit v lednici.