Řepáky jsou kynuté koláče plněné cukrovou řepou a mákem. Je to recept babičky mého manžela, tak jsem se ho taky naučila.
Ivana Krčová, Bruntál
Ingredience
- Těsto :
- 500g polohrubá mouka
- 50g hera
- 1ks vejce
- 30g droždí
- 250ml mléko
- špetka sůl
- tuk na vymazání plechu
- Náplň :
- 1 ks středně velká cukrová řepa
- 100 g mletý mák
- 20 g máslo
- podle chuti cukr
- Drobenka :
- 50 g hera
- 50 g polohrubá mouka
- 50g cukr moučka
- na potření vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklý tuk, vzešlý kvásek, sůl s teplým mlékem a rozmícháme vejce. Vypracované těsto, které bude hladké a nelepivé, necháme 40 minut kynout.
-
Mezitím nastrouhanou řepu trochu podlejeme vodou a dusíme doměkka. Pak přidáme mletý mák a pomalu dusíme do zhoustnutí. Přidáme cukr podle chuti.
-
Z těsta vykrájíme čtverečky, naplníme směsí z řepy a zabalíme. Vzniknou nám krásné bochánky, které svrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Dáváme je na plech tak, aby se nedotýkaly a necháme je ještě 20 minut kynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Před podáváním necháme trochu vychladnout.