Ingredience
- 1 dl rum
- 2 lžíce kakao
- 230 g cukr krupice
- 4 vejce
- 1/2 prášek do pečiva
- 1,5 dl voda
- 1 cukr vanilkový
- olej
- 20 g cukr moučkový
- 20 g cukr pískový
- 100 mouka hladká
- 1/2 citrón
- 2 sklenice marmeláda
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ušleháme vejce s cukrem‚ vmícháme mouku s kypřicím práškem. Půlku těsta necháme bílou a druhou obarvíme kakaem. Upečeme každé zvlášť a necháme zchladnout. Vodu s cukrem vaříme, až řetízkuje. Poté vmícháme skleničku marmelády a po zchladnutí rum (nebo použijeme punčovou tresť).
-
Vychladlý korpus rozkrojíme podélně napůl a obě poloviny namažeme marmeládou. Spodní díl vložíme do formy. Piškot nakrájíme na proužky, namáčíme do punčoviny a přikládáme do formy. Střídáme tmavý a světlý piškot. Přiklopíme druhou polovinou korpusu‚ přikryjeme alobalem a na 12–24 hodin zatížíme hrncem s vodou. Poté dort potřeme citrónovou polevou‚ kterou připravíme smícháním moučkového cukru s citrónovou šťávou a trochou teplé vody. Po zaschnutí hotový dort dozdobíme čokoládovou polevou.