Ingredience
- 500 g mouka hladká
- 1 ks droždí
- 2 lžíce cukr krupice
- 1 ks vejce
- sůl
- 100 g hera
- 1 ks Vanilkový cukr
- 20 ks hřebíček
- 20 ks mandle
- vejce na potření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku nasypeme do větší mísy, utvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek.
-
Přidáme vejce, sůl, rozpuštěný tuk, vanilkový cukr a zpracujeme těsto, které necháme v teple zhruba 40 minut kynout.
-
Těsto rozdělíme na 12 dílků. Každý kousek vyválíme na delší váleček, ze kterého propleteme klasický uzel. Jeden konec bude delší, ten tvoří ocásek, a druhý bude krátký, ten tvoří hlavičku. Ocásek nožem několikrát nařízneme.
-
Do hlavičky vtlačíme hřebíčky jako oči a půlku mandle jako zobáček. Necháme na plechu ještě trochu nakynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme.
TIP: Ptáčky je dobré péct v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 20 minut. Upečené je pocukruj.