Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort pro lásku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6729 kcal
Bílkoviny 776 g
Sacharidy 439 g
Tuky 188 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá jako umělecké dílo, ale jeho přípravu pod vedením cukráře Jaroslava Valáška zvládnete i v domácích podmínkách. A výroba čokoládových ozdob vás nadchne!

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
krystalový cukr 175 g
kypřicí prášek do pečiva ¼ g
Na šampaňskou mousse (krém)
cca ze 6 vajec
krystalový cukr 100 g
želatina 5 plátků
drobné ovoce čerstvé nebo mražené + na ozdobení (cca 400 g)
Na čokoládovou polevu
smetana 100 ml
33%
čokoládové pecičky 250 g
bílé
Na čokoládové ozdoby
čokoládové pecičky 400 g
bílé

Postup

1

Korpus & temperování

DORTOVÝ KORPUS

Předehřejte troubu na 180°C. Vejce a cukr smíchaný s vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku vyšlehejte do bílé pěny. Přisypte prosátou mouku a prášek do pečiva, promíchejte a přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch uhlaďte stěrkou a pečte 25 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. 
 

TEMPEROVÁNÍ

Ozdoby z vytemperované čokolády se po zatuhnutí lesknou a pomaleji se rozpouštějí. Profesionálové temperují čokoládu na mramorové desce (prohánějí čokoládu tam a zpátky). V domácích podmínkách stačí čokoládu pozvolna rozpustit ve skleněné misce v mikrovlnce. Důležité je čokoládovou hmotu průběžně míchat (roztírat po stěnách misky a pak dát znovu na chvilku do mikrovlny) – nesmí v ní zůstat žádné hrudky – je třeba ji míchat až do vychladnutí. Než čokoládu nalijete na pečicí papír, musí mít správnou teplotu. Tu poznáte tak, že když si přiložíte vařečku s trochou čokolády na spodní ret, musí vás čokoláda chladit.

2

Příprava ozdob a krému

NEJDŘÍV TEMPERUJTE ČOKOLÁDU NA OZDOBY

  • Čokoládu velmi pomalu rozpouštějte v mikrovlnce na střední výkon. Misku několikrát vyndejte a čokoládu dobře promíchejte (viz box).
  • Vytemperovanou čokoládu nalijte na zmačkaný pečicí papír. Rychle a rovnoměrně rozetřete stěrkou po celé ploše papíru.
  • Pracujte rychle! Až čokoláda trochu zatuhne, vykrojte formičkou srdce. Čokoládu dejte mezi 2 plechy a nechte ztuhnout v lednici.
  • Vyloupněte srdce, zbylou čokoládu rozlámejte, a při dokončování dezertu ji nalepte na okraj dortu. Srdce zapíchněte do ovoce.


příprava ozdob z bílé čokolády

3

PAK SI PŘIPRAVTE ŠAMPAŇSKOU MOUSSE

  • Odvažte si suroviny. Ve větší míse smíchejte žloutky a cukr a přilijte 120ml sektu. V jiné, menší misce namočte do studené vody plátky želatiny.
  • Ve vodní lázni šlehejte žloutky, cukr a sekt do zhoustnutí 5–7 minut, plamen mějte na minimum. Pak vypněte a dál šlehejte dostudena (dalších 20 minut).
  • Krém můžete vychladit v míse s ledem. Pak ušlehejte šlehačku, ale ne dotuha! Měla by mít konzistenci jako krém. Odložte si stranou 20g, zbytek vmíchejte do krému.
  • Želatinu vymačkejte, do misky přidejte zbylých 20g šlehačky a vložte na minutu do mikrovlnky. Tekutinu (měla by být jako mléko) pomalu vmíchejte do krému.


příprava těsta

4

Plnění dortu a jeho zdobení

  • Upečený a vychladlý korpus vyjměte z formy (nejdřív ale odřízněte tenkým nožem přečnívající okraje). Pak jej dvakrát prokrojte. Korpus si přidržujte shora dlaní a zároveň jím otáčejte a prořezávejte ho. Nejlíp vám to půjde paletovacím nožem. 
  • Formu (bez dna) položte na plochý talíř a umístěte do ní spodní plát těsta. Na něj nalijte polovinu krému a poklaďte částí ovoce (jahody rozkrojte na poloviny, podle velikosti). „Nadýchaný žloutkový krém, tzv. zabaglione, lze podávat i samotný, jen s čerstvým ovocem,“ říká cukrář. 
  • Plát těsta pokrytý krémem a trochou ovoce přiklopte druhým plátem a opět na něj rozprostřete krém a sem tam pohoďte ovoce. Přiklopte třetím plátem těsta, lehce stlačte, aby korpus příliš nevyčníval z formy, a dejte se do přípravy čokoládové polevy. 
  • V rendlíku přiveďte k varu smetanu a zalijte jí bílou čokoládu. Promíchejte. Kdyby se všechna nerozpustila, dejte ji na chvíli do mikrovlnky. „Na polevu z bílé čokolády (ganache) lze využít i zbytek vytemperované čokolády,“ říká Jaroslav Valášek. Poleva by měla být tekutá, ale ne příliš, aby se dala roztírat. 
  • Opatrně vyjměte korpus z formy. Na střed dortu nalijte polevu a rozetřete ji paletovacím nožem nebo gumovou stěrkou. „Dort položte na mřížku nebo na menší misku a tu postavte do pekáče či na plech. Polevu, která do pekáče steče, můžete ještě dál použít,“ doporučuje cukrář. 
  • Poleva z bílé čokolády nezakryje stoprocentně nedostatky dortu, těsto pod ní prosvítá, proto je třeba lem dortu ozdobit čokoládovými ozdobami a povrch dortu čerstvým ovocem. „Pokud ozdoby nemáte, je lepší dort potáhnout marcipánem nebo polít polevou z tmavé čokolády,“ radí Jaroslav.


pečení dortu

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč