Reklama
Pražský koláč
Fotogalerie:

Pražský koláč

Klára Jirků

Havířov
Táta ho má moc rád, ale prý už není, co býval. Tak jsem mu upekla domácí.        
 Klára Jirků, Havířov

Ingredience

  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g cukr moučka
  • 2 ks žloutek
  • 80 g máslo
  • 300 ml mléko
  • 500 g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěné máslo
  • 50g cukr krupice
  • 40 g máslo
  • 50 g hrubá mouka
  • 500 ml Těs
  • 250 g tvaroh měkký
  • 1 ks cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr pískový

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme a smícháme s cukrem. Přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné máslo a mouku se solí. Zpracujeme těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté utěrkou kynout asi 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a z obou uděláme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou, kterou připravíme z cukru, másla a hrubé mouky.
  3. krok3
    Koláče dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout. 
  4. Krém připravíme tak, že ušleháme Crème šodó s tvarohem a cukry.
  5. Koláče podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme krémem a přiklopíme. Necháme vychladit a rozležet nejlépe do druhého dne.
    Rady šéfkuchařky Lucie Volemanové
    Krém lze uvařit i z 200 ml mléka, 1 vanilkového cukru, lžíce škrobové moučky, 
    3 lžic cukru moučky, 100 g másla a 500 ml smetany.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (21.6.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu