Reklama
Pražský koláč
Fotogalerie:

Pražský koláč

Klára Jirků

Havířov
Táta ho má moc rád, ale prý už není, co býval. Tak jsem mu upekla domácí.        
 Klára Jirků, Havířov

Ingredience

  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g cukr moučka
  • 2 ks žloutek
  • 80 g máslo
  • 300 ml mléko
  • 500 g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěné máslo
  • 50g cukr krupice
  • 40 g máslo
  • 50 g hrubá mouka
  • 500 ml Těs
  • 250 g tvaroh měkký
  • 1 ks cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr pískový

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme a smícháme s cukrem. Přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné máslo a mouku se solí. Zpracujeme těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté utěrkou kynout asi 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a z obou uděláme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou, kterou připravíme z cukru, másla a hrubé mouky.
  3. krok3
    Koláče dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout. 
  4. Krém připravíme tak, že ušleháme Crème šodó s tvarohem a cukry.
  5. Koláče podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme krémem a přiklopíme. Necháme vychladit a rozležet nejlépe do druhého dne.
    Rady šéfkuchařky Lucie Volemanové
    Krém lze uvařit i z 200 ml mléka, 1 vanilkového cukru, lžíce škrobové moučky, 
    3 lžic cukru moučky, 100 g másla a 500 ml smetany.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (21.6.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bublanina s vínem

Bublanina s vínem

Podle receptu Zuzany Smékalové z Mladé Boleslavi
Sladký život /22.09.18
Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Jitka Pavlíková, Strakonice

Sladký život /20.09.18
Piškotová roláda s jablky

Piškotová roláda s jablky

S jemně nakyslou chutí

Podle receptu Stáni Zvonaříkové z Liberce

Sladký život /19.09.18
Banánové toasty

Banánové toasty

Mirka Korunní, Šumperk

Sladký život /24.08.18
Domácí méďa Brumík

Domácí méďa Brumík

Levnější než kupované

Gabriela Jílková, Polička


Sladký život /21.08.18
Čokoládové fondue

Čokoládové fondue

Markéta Kvítková, Roudnice nad Labem

Sladký život /21.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD09_Podzimni_peceni_Predplatne

Podzimní pečení

Léto bylo dlouhé a opravdu intenzivní. I když je už za námi, zanechalo po sobě stromy obsypané švestkami, jablky, hruškami a plné nůše ořechů. Co s tím vším udělat? Asi nejlepším a nejchutnějším nápadem, který jistě ocení celá rodina, je upéct něco sladkého. Buchty, nebo koláče? To je vlastně jedno, protože každý podzimní zákusek je skvělý!

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama