Ve Vídni bydlí pan Wiener Schnitzel. Je z telecího a má k sobě rád brambory na řadu způsobů, ale i rýži. Vyzkoušejte pravý vídeňský řízek z telecího masa – přesně takový, jaký se jedl za mocnářství! Základem jsou plátky z telecí kýty, naklepané na 4 centimetry a obalené v trojobalu. Klasika, na kterou se po už po léta nezapomíná.
Suroviny
Postup
Z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako motýla nebo knihu; traduje se, že pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř!
Pak je jeden po druhém mezi potravinářskou fólií rozklepte na výšku asi čtyři milimetry – tak velí tradice.
Maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě nastrouhané strouhance; příliš ji na maso netiskněte, aby obal mohl při smažení suflovat, tedy nadýchnout se.
Smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Vídeňský řízek podávejte s bramborami a se skrojky citronu k zakápnutí.