Podle receptu
Jitky Svátkové z Blanska
Ingredience
- TĚSTO:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 120 g cukru
- 1 šálek vlažného mléka
- 375 g másla
- 5 vajec
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžička citronové kůry
- 150 g rozinek
- tuk na vymazání formy
- strouhanka
- POLEVA:
- 250 g cukru moučky
- 4 lžíce horké vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku prosejeme do mísy a vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme asi 20 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
-
Ke kvásku přidáme rozpuštěné máslo, rozkvedlaná vejce, zbylý cukr, sůl, pomerančovou a citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do těsta zapracujeme omyté rozinky a vložíme ho do formy. Při pokojové teplotě
necháme kynout asi 30 minut. -
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Bábovku pečeme 40–50 minut. Pomocí špejle se přesvědčíme, zda je těsto uvnitř dobře upečené. Bábovku necháme vychladnout ve formě.
-
Z cukru, citronové šťávy a horké vody utřeme hladkou polevu. Bábovku vyklopíme a polijeme polevou. Můžeme ji ozdobit cukrovým máčkem nebo kandovaným ovocem.