Reklama
Pletence z koblihového těsta
Fotogalerie:

Pletence z koblihového těsta

Markéta Prokopová

Jindřichův Hradec
Dají sice trochu víc práce, ale jsou výborné.Teplé i za studena.
Markéta Prokopová
Jindřichův Hradec

Ingredience

  • 30 g droždí
  • 250-300 ml mléko
  • 100 g cukr pískový
  • 250 g mouka hladká
  • 250 g mouka polohrubá
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 75 g hera
  • 75 g sádlo
  • 2 lžíce rum
  • špetka sůl
  • 1/2 lžičky citrónová kůra
  • 50 ml olej na smažení

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1.  Nejprve připravíme kvásek. V kastrůlku lehce nahřejeme polovinu mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme dvě lžíce cukru a dvě lžíce mouky, vše z již odváženého množství na těsto. Necháme kvásek vzejít. 
  2. Ostatní ingredience smícháme v hluboké zadělávací míse. Hladkou a polohrubou mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, přepuštěný tuk, vejce a rum.
  3. Nakonec přidáme vzešlý kvásek. Těsto vypracováváme ručně nebo za pomoci elektrického hnětače. Zbylé mléko přiléváme postupně, těsto musí být vláčné a nesmí se lepit. Vypracované těsto necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
  4. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a postupně odkrajujeme kousky, ze kterých válíme nudličky. Ty poté zapleteme a na koncích zmáčkneme, aby se při smažení nerozbalily.
  5. Upletené copy ještě necháme asi 30 minut kynout. Poté je smažíme dozlatova. Po usmažení je položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk, a hned obalíme v cukru.

    TIP: Do hrnce nalij vyšší vrstvu oleje, pletence musí plavat, aby se nepřichytily a nepřipálily ke dnu.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu