Ingredience
- 30 g droždí
- 250-300 ml mléko
- 100 g cukr pískový
- 250 g mouka hladká
- 250 g mouka polohrubá
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 75 g hera
- 75 g sádlo
- 2 lžíce rum
- špetka sůl
- 1/2 lžičky citrónová kůra
- 50 ml olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve připravíme kvásek. V kastrůlku lehce nahřejeme polovinu mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme dvě lžíce cukru a dvě lžíce mouky, vše z již odváženého množství na těsto. Necháme kvásek vzejít.
-
Ostatní ingredience smícháme v hluboké zadělávací míse. Hladkou a polohrubou mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, přepuštěný tuk, vejce a rum.
-
Nakonec přidáme vzešlý kvásek. Těsto vypracováváme ručně nebo za pomoci elektrického hnětače. Zbylé mléko přiléváme postupně, těsto musí být vláčné a nesmí se lepit. Vypracované těsto necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
-
Nakynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a postupně odkrajujeme kousky, ze kterých válíme nudličky. Ty poté zapleteme a na koncích zmáčkneme, aby se při smažení nerozbalily.
-
Upletené copy ještě necháme asi 30 minut kynout. Poté je smažíme dozlatova. Po usmažení je položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk, a hned obalíme v cukru.
TIP: Do hrnce nalij vyšší vrstvu oleje, pletence musí plavat, aby se nepřichytily a nepřipálily ke dnu.