Ingredience
- čokoláda na vaření
- 2 lžíce kakao
- 2 vejce
- 1 lžíce máslo
- 1 dl mléko
- 2 lžíce rum
- 200 g cukr krupice
- 300 g mouka hladká
- 1 prášek do pečiva
- 100 g ořechy
- 70 g med
- 100 g rozinky
- 5 lžic mléko na polevu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek do perníku a kakao. Pak přidáme mléko, vejce, med, rum a všechno důkladně promícháme. Na závěr přisypme rozinky a ořechy. A znovu promícháme. Těsto by mělo mít mírně tekutou konzistenci, aby se dalo nalít do formy. Důkladně vymažeme pečicí formu, která by měla být hlubší a obdélníkového tvaru. Těsto do ní vlijeme.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °-180 °C asi 25 – 30 min. Než se perník upeče, připravíme polevu. V kastrolku rozpustíme čokoládu s mlékem a máslem. Polevu hned poté, co vyndáme perník z trouby, nalijeme na povrch a dobře rozetřeme. Po ztuhnutí polevy perník nakrájíme na čtverečky. Přidáváme-li ho mezi směs vánočního cukroví, povrch zdobíme pomocí papírových šablon.