Reklama
Perníková chaloupka
Fotogalerie:

Perníková chaloupka

Lenka Petelíková

Mokropsy
Na Vánoce peču několik druhů cukroví, ale nejlepší je, když začneme péct perníkovou chaloupku. Je to rituál, kterého se rády účastní především děti. Samy vykrajují příslušné tvary a s napětím čekají, jak dopadne pečení, jestli budou stěny rovné, aby se dobře slepovaly. Chaloupku pak zdobím sice sama, ale všichni jsou u toho.
Lenka Petelíková, Mokropsy

Ingredience

  • 120 g cukr moučkový
  • 50 g máslo
  • 3 vejce
  • 1 lžička kakao
  • 500 g mouka hladká
  • 150 g cukr pískový
  • 1/2 prášek do perníku
  • šťáva citrónová
  • 100 g med
  • 1 bílky

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Mouku prosejeme, nejprve vmícháme vše sypké, přidáme med a rozpuštěné máslo, pak postupně zapracujeme vejce. Těsto na pomoučeném vále velmi důkladně vypracujeme, zabalíme ho do igelitového sáčku a necháme alespoň 24 hodin odpočinout.
  2. krok2
    Uležené těsto ještě jednou důkladně prohněteme a rozválíme ho na plát silný asi 3 mm. Podle přání vypichujeme tvořítky různé tvary, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na střední teplotu je upečeme.
  3. krok3
    Perníčky necháme vychladnout, ozdobíme je bílkovou polevou a necháme je dobře zaschnout. Poleva: moučkový cukr 2 x prosejeme a utřeme ho s bílkem dohladka. Podle potřeby přidáme citronovou šťávu. Perníčky zdobíme buď speciální koupenou zdobičkou, nebo igelitovým sáčkem, kterému ustřihneme růžek.

Pošli recept! 12/2007 (14.11.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čokládový koláč s hruškou

Čokládový koláč s hruškou

Podle receptu Jany Lipové z Prahy
Sladký život /17.08.18
Eskymo řezy

Eskymo řezy

Markéta Žáková, Zlín

Sladký život /17.08.18
Nektarinkový cheesecake

Nektarinkový cheesecake

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /17.08.18
Mozaiková maxičokoláda

Mozaiková maxičokoláda

Kateřina Gajová, Brno

Sladký život /17.08.18
Rumové kynuté koláče

Rumové kynuté koláče

Jitka Skálová, Rakovník

Sladký život /16.08.18
Madlenky s perlou

Madlenky s perlou

Olga Pysarenko, Praha

Sladký život /16.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama