Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší vdolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Snadné Na cca 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4102 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 618 g
Tuky 119 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept na tradiční vdolky jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané. Dozlatova usmažené vdolky z kynutého těsta skvěle doplňují nakyslá povidla, sladká šlehačka a strouhaný tvrdý tvaroh.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
+ trocha na poprášení
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
tuzemák + v případě potřeby navíc na naředění povidel
ghí 1 PL
lze nahradit 30 ml rostlinného oleje
tuk
na smažení (ghí, rostlinný olej, sádlo…)
K podávání
švestková povidla 100 g
nastrouhaný či rozdrobený

Postup

1

Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či rostlinný olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Ručně či v robotu s hákovým nástavcem vypracujte hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko).

3

Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut.

4

Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).

5

Do vykynutých vdolků udělejte koncem rukojeti vařečky důlek. V hrnci či pánvi rozehřejte silnou vrstvu tuku na smažení asi na 180°C. Vkládejte do něj vdolky a usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.

6

Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem.

7

Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou ji ozdobně nastříkejte na vdolky. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.

NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč