Pozor, abychom krém nešlehali příliš dlouho - může se srazit.
Markéta Sleziaková, Skuteč
Ingredience
- Krém:
- 1 kelímek 33% šlehačka
- 1 balíček hořká čokoláda
- Korpus:
- 4 vejce
- půlka sáčku kypřící prášek
- dle chuti kakao
- 150 g hladká mouka
- 210 g cukr krystal
- na pomazání marmeláda
- 5 lžic horká voda
- na vysypání plechu hrubá mouka + máslo
- na ozdobení hořká čokoláda, barevná rýže...
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Šlehačku smícháme s nastrouhanou čokoládou na vaření a přivedeme k varu, ovšem hned jak se krém začne vařit, tak ho odstavíme a dáme přes noc ztuhnout do lednice.
-
Oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme na pěnu a pomalu si dáme předehřát troubu na 150 °C. Do druhé misky se žloutky přilejeme 5 lžic horké vody, přidáme mouku, kakao a kypřící prášek. Mixérém vyšleháme. Opatrně smícháme ingredience z obou misek dohromady, tedy bílkový sníh a žloutky s vodou, kakaem, moukou a kypřícím práškem. Těsto vylijeme na plech dobře pomazaný máslem a vysypaný hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut.
-
Po vytažení z korpusu opatrně vykrojíme kolečka.
-
Vykrojená kolečka pomažeme marmeládou (dle chuti) a slepíme. Mezitím mixérem vyšleháme krém.
-
Krémem dozdobíme podle fantazie. Můžeme vytvořit z hořké rozehřáté čokolády filigránky či posypat ozdobnou rýži, nastrouhanou čokoládou, fantazii se meze nekladou.