Reklama
Palačinkový dort s karamelem a jahodami
Fotogalerie:

Palačinkový dort s karamelem a jahodami

Lenka Potočková
Lenka Potočková
Trutnov
Připravte si luxusní dezert ke kávě z obyčejného základu.
Lenka Potočková, Trutnov

Ingredience

  • 500 ml mléko
  • 2 vejce
  • špetka sůl
  • 200 g hladká mouka
  • olej na smažení
  • 250 ml mléko na krém
  • 70 g cukr na krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 g máslo na krém
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g cukr moučkový na polevu
  • 3 lžíce mléko na polevu
  • 250 g jahody

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

85 Kč

Postup přípravy

  1. Palačinky: V misce dobře rozkvedláme mléko s vejci. Poté přidáme špetku soli a postupně přisypeme mouku. Těsto necháme 30 minut odpočívat. Na rozehřátou a olejem vymaštěnou pánev lijeme naběračkou těsto, které zprudka osmažíme dorůžova z obou stran. Hotové palačinky necháme vychladnout.
  2. Vanilkový krém: Než palačinky vystydnou, připravíme si krém. Do kastrůlku dáme mléko, cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který pak za občasného míchání necháme vychladnout. Nesmí být teplý, jinak by se rozpustil a zdrcnul! Vychladlý krém pak elektrickým šlehačem krátce rozšleháme a postupně do něj zapracujeme máslo. Šleháme přibližně 5 minut, aby byl krásně hladký.
  3. Vrstvení: Palačinku položíme na talíř, potřeme ji krémem, poklademe čerstvými jahodami (lze použít i jiné ovoce) nakrájenými na plátky a přiklopíme ji další palačinkou. Tímto způsobem vrstvíme na sebe všechny palačinky, kromě poslední, kterou už krémem nepotíráme. Dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu.
  4. Karamelová poleva:Zhruba jednu čtvrtinu cukru nasypeme na pánev a za stálého míchání upražíme světle červený karamel (nesmí zčernat). Zalijeme jej 3 lžícemi mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém. Vlijeme jej do prosátého zbytku cukru a šleháme, až je poleva hladká a lesklá. Podle potřeby přidáme ještě mléko či cukr, záleží na tom, jak je poleva hustá.
  5. Zdobení:Ztuhlý palačinkový dort vytáhneme z ledničky, polijeme ho připravenou polevou a ozdobíme jahodami. Navíc jej můžeme ozdobit i šlehačkou či jemně poprášit moučkovým cukrem.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu