Ingredience
- 500 ml mléko
- 2 vejce
- špetka sůl
- 200 g hladká mouka
- olej na smažení
- 250 ml mléko na krém
- 70 g cukr na krém
- 1 vanilkový pudink
- 300 g máslo na krém
- 1 vanilkový cukr
- 180 g cukr moučkový na polevu
- 3 lžíce mléko na polevu
- 250 g jahody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Palačinky: V misce dobře rozkvedláme mléko s vejci. Poté přidáme špetku soli a postupně přisypeme mouku. Těsto necháme 30 minut odpočívat. Na rozehřátou a olejem vymaštěnou pánev lijeme naběračkou těsto, které zprudka osmažíme dorůžova z obou stran. Hotové palačinky necháme vychladnout.
-
Vanilkový krém: Než palačinky vystydnou, připravíme si krém. Do kastrůlku dáme mléko, cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který pak za občasného míchání necháme vychladnout. Nesmí být teplý, jinak by se rozpustil a zdrcnul! Vychladlý krém pak elektrickým šlehačem krátce rozšleháme a postupně do něj zapracujeme máslo. Šleháme přibližně 5 minut, aby byl krásně hladký.
-
Vrstvení: Palačinku položíme na talíř, potřeme ji krémem, poklademe čerstvými jahodami (lze použít i jiné ovoce) nakrájenými na plátky a přiklopíme ji další palačinkou. Tímto způsobem vrstvíme na sebe všechny palačinky, kromě poslední, kterou už krémem nepotíráme. Dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu.
-
Karamelová poleva:Zhruba jednu čtvrtinu cukru nasypeme na pánev a za stálého míchání upražíme světle červený karamel (nesmí zčernat). Zalijeme jej 3 lžícemi mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém. Vlijeme jej do prosátého zbytku cukru a šleháme, až je poleva hladká a lesklá. Podle potřeby přidáme ještě mléko či cukr, záleží na tom, jak je poleva hustá.
-
Zdobení:Ztuhlý palačinkový dort vytáhneme z ledničky, polijeme ho připravenou polevou a ozdobíme jahodami. Navíc jej můžeme ozdobit i šlehačkou či jemně poprášit moučkovým cukrem.