Ingredience
- 350 g mouka hladká
- 125 g med
- 125 g cukr moučkový
- 1 lžíce rum
- 5 g jedlá soda
- 1 lžíce koření perníkové
- 1 žloutek na potření
- 2 vejce
- bonbony tvrdé na ozdobu
- 25 g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sodu rozpustíme v rumu. Smícháme hladkou mouku, cukr, vejce, med, máslo, koření a rum se sodou a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne.
-
Bonbony (my jsme použili bonpari) nasekáme nebo rozdrtíme paličkou na maso.
-
Odleželé těsto vyválíme na plát o síle zhruba 4 mm. Poté vykrájíme formičkami různé tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Tvořítkem vykrájíme středy u části připravených perníčků a vyjmeme je.
-
Pečeme při 180 °C asi 8–10 minut. Těsně před dopečením vyjmeme z trouby plech s perníčky a vykrojené středy perníčků vyplníme dropsy, vrátíme je zpět do trouby a dopečeme.
-
Perníčky ihned po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme pomalu vychladnout při pokojové teplotě. Lepší jsou odležené.