Tento recept lze obměnit různými druhy ovoce i pudinků.
Romana Pohlová, Dobruška
Ingredience
- 6 vejce
- 120 g polohrubá mouka
- 120 g cukr moučka
- 1 lžička kypřící prášek
- 1 zakysaná smetana
- 1 smetana ke šlehání
- 1 ztužovač do šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 1 jahodový pudink
- 1 kompotované jahody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme piškotové těsto. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do misky a našleháme je s polovinou cukru do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu. Zlehka zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec zbylý sníh. Umíchané těsto pečeme v předehřáté troubě, obvykle na 170 °C, 10 minut.
-
Poté si připravíme krém. V míse ušleháme smetanu se ztužovačem, aby nám vznikla polotuhá konzistence. Přidáme kelímek zakysané smetany, vanilkový cukr a vše prošleháme.
-
Na vychladlé piškotové těsto rozetřeme připravený krém a poklademe ho pokrájenými jahodami.
-
Na pudinkové želé použijeme šťávu z kompotu a dolijeme vodou, aby jsme měli 0,5 tekutiny. Pudinkový prášek rozmícháme v připravené tekutině a vaříme dokud nám pudink nezhoustne. Necháme chvíli chladnout a pak nalejeme na řez, případně rozetřeme stěrkou a necháme v ledničce vychladit na 1-2 hodiny, aby řez řádně ztuhnul. Dobrou chuť!