Nejraději mám ostružiny bez velkých peciček.
Eva Skálová, Sušice
Ingredience
- Těsto
- 300 g hladká mouka
- 1 lžička kypřící prášek
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 180 g máslo
- Náplň
- 800 g vyzrálé ostružiny
- 4 žloutky
- 200 g hnědý cukr
- 1 vanilkový cukr
- 190 g zakysaná smetana
- 100 g mleté mandle
- 4 bílky
- na posypání cukr moučka
- pár lístků meduňka či máta na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem, cukry a rozměklým máslem. Zpracujeme těsto, které pomocí dlaní rozprostřeme na zapékací formu s vyvýšeným okrajem. Na ně potom rozložíme omyté a okapané ostružiny.
-
Žloutky utřeme s cukry, přidáme zakysanou smetanu, mleté mandle a nakonec ušlehanou pěnu z bílků. Krém nalijeme na ostružiny a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, pocukrujeme ho a ozdobíme čerstvými lístky bylinek.