Reklama
Ořechový věnec
Fotogalerie:

Ořechový věnec

Simona Peterková

Louny
S kraslicemi uvnitř je to dokonalá dekorace.
Simona Peterková, Louny

Ingredience

  • 200-300 ml mléko
  • 1 kostka droždí
  • 500 g mouka hladká
  • 150 g cukr krupice
  • 50 g ořechy mleté
  • 150 g máslo
  • 50 g sádlo
  • 2 vejce
  • 1 lžička sůl
  • hrst rozinky
  • 1 lžíce rum
  • 1 na pomazání vejce
  • 100 g mandle nasekané

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Ve 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, které zasypeme 1 lžící cukru a 1 lžící mouky a necháme vzejít.
  2. Ve velké zadělávací míse smícháme mouku s cukrem, namletými oříšky a solí.
  3. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek a přidáme obě vejce, rum, přepuštěné máslo se sádlem (společně je rozpustíme v kastrůlku a necháme zchladnout) a vzešlý kvásek. Všechny ingredience začneme důkladně zpracovávat, v průběhu hnětení přidáme rozinky a podle potřeby i zbylé mléko (100 ml). Vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě – lehce pomoučené a přikryté čistou utěrkou – necháme zhruba 2–3 hodiny kynout.
  4. Po vykynutí těsto vyložíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na dvě stejné části (můžeme je i odvážit). Těsto vyválíme na dlouhé válečky, které zavineme do věnce. Konce propleteme a zachytíme dospod (pro upevnění použijeme špejli).
  5. Spletený věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými kousky mandlí. Hotový ho necháme v teple ještě přibližně 20 minut kynout.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi půl hodiny, až bude povrch věnce upečený dozlatova.

Pošli recept! 4/2011 (8.3.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu