Ingredience
- 750 ml mléko
- 2 pudink vanilkový
- 1 cukr vanilkový
- 3 lžíce cukr moučkový
- 1 lžíce na vymaz. máslo
- hrst na vysyp. ořechy vlašské strouhané
- 400 g jablka
- 50 g rozinky
- 50 g ořechy sekané
- 1 cukr skořicový
- 3 bílek
- špetka sůl
- 3 lžíce cukr krupice
- hrst krájených ořechy vlašské
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Půl litru mléka svaříme, ve zbytku rozšleháme pudinky, vanilkový a moučkový cukr a za stálého míchání vléváme do vroucího mléka. Povaříme do zhoustnutí, odstavíme a za občasného míchání necháme trochu zchladnout.
-
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhanými ořechy.
-
Jablka nastrouháme a rozložíme po celé ploše mísy, posypeme je rozinkami, sekanými ořechy a skořicovým cukrem, zalijeme teplým pudinkem, mísu přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160–170 °C asi 40 minut.
-
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zašleháme cukr. Z mísy odstraníme alobal, sníh rozetřeme na nákyp, povrch posypeme krájenými ořechy a při 180 °C necháme zrůžovět. Nákyp podáváme teplý.TIP: Místo sněhu nákyp po vychladnutí ozdob ušlehanou smetanou a podávej studený.