Zajímavý, nevšední dort pro každou příležitost. Sklidil úspěch, uvidíš, že i tebe chuť příjemně překvapí.
Kristýna Karásková, Vresina
Ingredience
- 4 vejce
- 280 g třtinového cukru
- 280 g hladké mouky
- 120 g nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- špetka muškátového ořášku
- 2 lžičky kypřicího prášku
- nasrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 200 ml oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 450 g nastrouhanahé mrkve
- Náplň:
- 1 smetana ke šlehéná
- 120 g cukru moučky
- 80 g másla
- 250 g lučiny nebo sýra Philadelphia
- na posypání kokos
- na ozdobení mrkev
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience (mouku, ořechy, koření, prášek do pečiva, pomerančovou kůru). Do sypké směsi uděláme důlek, vlijeme vyšlehaná vejce a postupně je zapracujeme. Přidáme olej, med, mrkev a sirup a vypracujeme hutné těsto, které nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm vyložené pečicím papírem. Pečeme asi hodinu při 175 °C.
-
Připravíme náplň: smetanu vyšleháme s cukrem. Zapracujeme máslo a sýr. Po vychladnutí dort podélně 2x rozřízneme a na spojení pater použijeme jednu třetinu náplně. Zbytkem potřeme celý dort. Strany a povrch posypeme kokosem. Hotový dort ještě můžeme ozdobit mrkví.