Reklama
Meruňkový koláč s kokosovou  žmolenkou
Fotogalerie:

Meruňkový koláč s kokosovou žmolenkou

Jaroslava Štefánková

Zlín
Výborný ovocný koláč k nedělní kávičce. Nejlepší je samozřejmě s čerstvým ovocem ze zahrádky, můžeme ho péct ale po celý rok s kompotovaným ovocem. Kokosová žmolenka dodá koláči šmrnc a exotický nádech. Pochutná si na něm celá rodina i tví hosté. Vyzkoušej ho, je hned hotový a není na něm co zkazit.
Jaroslava Štefánková, Zlín

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g mouka hladká
  • 100 g cukr krupice
  • 1/2 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 200 g máslo
  • 100 ml mléko
  • 200 g meruňky (kompotované nebo čerstvé)
  • 50 g ořechy lískové mleté
  • Ostatní:
  • 70 g máslo
  • 50 g kokos strouhaný
  • 20 g mouka polohrubá
  • 50 g cukr krupice

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a mletými ořechy a zpracujeme.
  2. krok2 Do těsta přidáme vejce, přepuštěné máslo a společně s mlékem mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. krok3 Pečicí formu nejprve vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
  4. Těsto nalijeme do formy a po celém jeho povrchu rozložíme poloviny meruněk.
  5. Žmolenku připravíme v misce tak, že smícháme kokos, polohrubou mouku, cukr krupici a máslo. Pomocí vidličky pak vytvoříme sypkou žmolenku, kterou nasypeme na meruňky.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut.
     
    TIP: Meruňky můžeme nahradit i jiným druhem ovoce, dobré jsou také mirabelky a hrušky. Můžeme ozdobit i šlehačkou.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (28.4.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu