Reklama
Meruňkový dort
Fotogalerie:

Meruňkový dort

Míša Kotková

Praha
Máslový piškotový dort s ovocem peču hlavně k narozeninám mých dětí. Nejvíc jim chutná s meruňkami nebo broskvemi.
Míša Kotková, Praha

Ingredience

  • 180 g cukr pískový
  • 180 g máslo
  • 300ml mléko
  • 3 vejce
  • 180 g mouka polohrubá
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g mouka hladká
  • 140 ml smetana
  • 1 a 1/2 lžižky prášek do pečiva
  • meruňkový kompot ovocný
  • 2 žloutek
  • cukr vanilkový
  • 20 g škrob
  • citrónová kůra

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Žloutky, cukr a 1/3 mléka, šleháme asi 3 minuty dohladka. Pak přimícháme mouku a škrob. Zbylé mléko povaříme s vanilkovými se­mínky (nebo 3 kapkami esence). Přilijeme vaječnou směs a hotový krém necháme vychladnout. Nakonec zašleháme smetanu a zchladíme. Těsto připravíme z mouky, kypř. prášku, měkkého másla, cukru, vejce, citronové kůry a šleháme 7–10 min. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 25 min.
  2. krok2
    Po upečení dort necháme 30 minut zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a podélně rozřízneme na polovinu. Spodní část potřeme vanilkovým krémem a navrch rozmístíme polovinu okapaných me­runěk. Vršky meruněk znovu potřeme krémem a přikryjeme horním dílem korpusu. Po slepení celý dort zakryjeme krémem (necháme si jen malou část na dozdobení). Strany dortu obalíme čokoládovým cukrářským zdobením. Navrch rozmístíme druhou polovinu meruněk a na závěr dort dozdobíme zbylým krémem. Pomocí zdobicího cukrářského sáčku vytvoříme po obvodu dortu drobné krémové pusinky. Hotový dort dáme nakonec ztuhnout do lednice na 1–2 hodiny.

Pošli recept! 5/2008 (16.4.2008)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Italský hruškový koláč

Italský hruškový koláč

Lída Holubová, Pelhřimov
Sladký život /21.06.18
Čokoládové fondue

Čokoládové fondue

Božsky lahodné

David Stejskal, Kroměříž

Sladký život /20.06.18
Bounty pie

Bounty pie

Tereza Drobníčková, Chornice

Sladký život /20.06.18
Red velvet s podmáslím

Red velvet s podmáslím

Jako od cukrářky

Aneta Woźnická, Litoměřice

Sladký život /08.06.18
Sněhové řezy s rybízem

Sněhové řezy s rybízem

Podle receptu

Valerie Pánkové z Prahy

Sladký život /08.06.18
Malinový dort s tvarohem

Malinový dort s tvarohem

Recept bez pečení

Podle receptu Libuše Veškové z Rakovníka

Sladký život /07.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama