Reklama
Meruňkový dort
Fotogalerie:

Meruňkový dort

Míša Kotková

Praha
Máslový piškotový dort s ovocem peču hlavně k narozeninám mých dětí. Nejvíc jim chutná s meruňkami nebo broskvemi.
Míša Kotková, Praha

Ingredience

  • 180 g cukr pískový
  • 180 g máslo
  • 300ml mléko
  • 3 vejce
  • 180 g mouka polohrubá
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g mouka hladká
  • 140 ml smetana
  • 1 a 1/2 lžižky prášek do pečiva
  • meruňkový kompot ovocný
  • 2 žloutek
  • cukr vanilkový
  • 20 g škrob
  • citrónová kůra

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Žloutky, cukr a 1/3 mléka, šleháme asi 3 minuty dohladka. Pak přimícháme mouku a škrob. Zbylé mléko povaříme s vanilkovými se­mínky (nebo 3 kapkami esence). Přilijeme vaječnou směs a hotový krém necháme vychladnout. Nakonec zašleháme smetanu a zchladíme. Těsto připravíme z mouky, kypř. prášku, měkkého másla, cukru, vejce, citronové kůry a šleháme 7–10 min. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 25 min.
  2. krok2
    Po upečení dort necháme 30 minut zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a podélně rozřízneme na polovinu. Spodní část potřeme vanilkovým krémem a navrch rozmístíme polovinu okapaných me­runěk. Vršky meruněk znovu potřeme krémem a přikryjeme horním dílem korpusu. Po slepení celý dort zakryjeme krémem (necháme si jen malou část na dozdobení). Strany dortu obalíme čokoládovým cukrářským zdobením. Navrch rozmístíme druhou polovinu meruněk a na závěr dort dozdobíme zbylým krémem. Pomocí zdobicího cukrářského sáčku vytvoříme po obvodu dortu drobné krémové pusinky. Hotový dort dáme nakonec ztuhnout do lednice na 1–2 hodiny.

Pošli recept! 5/2008 (16.4.2008)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy
Sladký život /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /27.03.20
Skořicové věnce

Skořicové věnce

Lenka Burdíková, Uherský Ostroh

Sladký život /27.03.20
Jarní věnec s tvarohem

Jarní věnec s tvarohem

Podle receptu

Dominiky Hrubé z Bruntálu

Sladký život /27.03.20
Kávová vejce

Kávová vejce

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /26.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu