Ingredience
- 180 g cukr pískový
- 180 g máslo
- 300ml mléko
- 3 vejce
- 180 g mouka polohrubá
- 50 g cukr krupice
- 20 g mouka hladká
- 140 ml smetana
- 1 a 1/2 lžižky prášek do pečiva
- meruňkový kompot ovocný
- 2 žloutek
- cukr vanilkový
- 20 g škrob
- citrónová kůra
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Žloutky, cukr a 1/3 mléka, šleháme asi 3 minuty dohladka. Pak přimícháme mouku a škrob. Zbylé mléko povaříme s vanilkovými semínky (nebo 3 kapkami esence). Přilijeme vaječnou směs a hotový krém necháme vychladnout. Nakonec zašleháme smetanu a zchladíme. Těsto připravíme z mouky, kypř. prášku, měkkého másla, cukru, vejce, citronové kůry a šleháme 7–10 min. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 25 min.
-
Po upečení dort necháme 30 minut zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a podélně rozřízneme na polovinu. Spodní část potřeme vanilkovým krémem a navrch rozmístíme polovinu okapaných meruněk. Vršky meruněk znovu potřeme krémem a přikryjeme horním dílem korpusu. Po slepení celý dort zakryjeme krémem (necháme si jen malou část na dozdobení). Strany dortu obalíme čokoládovým cukrářským zdobením. Navrch rozmístíme druhou polovinu meruněk a na závěr dort dozdobíme zbylým krémem. Pomocí zdobicího cukrářského sáčku vytvoříme po obvodu dortu drobné krémové pusinky. Hotový dort dáme nakonec ztuhnout do lednice na 1–2 hodiny.