Posílám Vám recept na výborný a osvědčený domácí medovník.
Martina Juřenová, Jeseník
Ingredience
- 550 g hladká mouka
- 280 g mletý cukr
- 2 vejce
- 570 g máslo
- 5 lžic med
- po 2 lžičkách soda, mléko
- 200 - 350 g vlašské ořechy
- 1 a půl lžíce solamyl
- 100 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z 500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vajec, 200 g másla, 2 lžic medu, 2 malých lžiček sody a 2 malých lžiček mléka zaděláme těsto, rozdělíme na 2 poloviny a rozválíme na 2 plechy. Jednu placku ihned pečeme 10-15 minut na 175 °C.
-
Na druhou placku naskládáme směs: 200 - 350 g nasekaných vlašských ořechů, 80 g mletého cukru, 120 g másla, 3 lžíce medu. Tuto směs opečeme na pánvi dozlatova. Ještě teplou ji naneseme na druhou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Placku se směsí pečeme 10-15 minut.
-
300 ml mléka, 1 a půl lžíce hladké mouky, 1 a půl lžíce solamylu, 100 g cukru krupice povaříme a necháme vychladit. Chladný krém postupně přimícháme do 250 g másla s vanilkovým cukrem. První placku postříkáme rumem, potřeme krémem a přiklopíme placku s ořechy.