Ingredience
- 4 ks vejce
- 2 lžíce olej
- 1 hrnek cukr
- 4 hrnky mouka hladká
- 5 lžic med
- ocet dle chuti
- 1 lžička soda jedlá
- 1 hrnek ořechy vlašské mleté
- 1 hrnek uvařený černý čaj
- 1 hrnek cukr moučkový
- 1/2 lžičky citrónová kůra
- 750 g Zakysaná smetana hustá
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V míse ušleháme vejce s cukrem. Do jiné mísy prosejeme mouku. Med rozehřejeme v mikrovlnné troubě‚ aby trochu povolil. K medu přidáme kapku octa a jedlou sodu. 2. Do mísy s moukou přidáme směs cukru a vajec‚ směs medu a sody s octem. Pak přidáme olej a ořechy. Zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto vhodné na vyválení. Necháme je alespoň 20 minut odpočinout v lednici.
-
Těsto rozdělíme na 8 dílů. Z každého vyválíme co nejtenčí placku‚ nejlepší je válet je rovnou na pečicím papíru a přehazovat z jednoho papíru na druhý. Placky upečeme v rozpálené troubě při 180 °C a necháme zchladnout.
-
Smetanu smícháme s cukrem a citronovou kůrou. Placky položíme na sebe a opatrně je seřízneme na stejnou velikost. Odkrojené okraje rozemeleme na drť a uchováme.
-
První placku potřeme pomocí štětečku čajem a naneseme na ni vrstvu smetany. Přiklopíme další plackou a opakujeme až po poslední‚ kterou posypeme drtí ze zbytků okrajů.
-
Nejlepší je nechat medovník minimálně jeden den pod fólií uležet.