Ingredience
- 1 kg mouka polohrubá
- 150 g tuk nebo sádlo
- 100-200 g cukr krupice
- 1 lžička sůl
- 2 žloutek
- 52 g droždí čerstvé
- 500-750 ml mléko
- 150 g tuk na potření
- med na potření
- mák mletý na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do pekárny vložíme postupně vlažné mléko, rozehřátý a vychladlý tuk. Poté přidáme žloutky, sůl, cukr, droždí a nakonec přisypáváme po částech mouku. Těsto má být trochu tužší, a tak s mlékem opatrně. U pekárny zvolíme program rychlé hnětení.
-
Když je těsto hotové, tak ho přendáme do větší misky a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut. Někdy stačí i kratší doba.
-
Vykynuté těsto vysypeme na vál a rozkrájíme na tolik kousků, kolik budeme chtít šnečků. Musíme počítat s tím, že těsto v troubě opravdu dost vyroste. Z dílků si uválíme váleček asi 1cm silný a smotáme jej do spirálky. Fantazii se meze nekladou, můžeme udělat i jiné tvary. Budou stejně dobré.
-
Šnečky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 minut kynout. Po vykynutí je řádně potřeme rozehřátým tukem. Kdo má rád, může si je posypat mákem.
-
Rozehřejeme si troubu na 180 °C a pečeme zhruba 20min. Záleží na velikosti. Kdo je neposypal mákem, může po vytažení z trouby ještě horké snečky pomazat tekutým medem.