Ingredience
- Těsto
- 250 g máslo
- 200 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 4 vejce
- 350 g mouka polohrubá
- 100 g moučka škrobová
- 1 prášek do pečiva
- Krém
- 200 g máslo
- 100 g marmeláda jahodová
- 100 g pistácie
- 4 žloutek
- 40 g moučka škrobová
- 170 g cukr krupice
- dřeň z 1 lusku vanilkový lusk
- 500 ml mléko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z másla, cukru, vanilkového cukru, vajec, mouky, škrobové moučky a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a těsto do ní nalijeme.
-
Moučník pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut (zkontrolujeme špejlí). Potom korpus necháme vychladnout a zatím si připravíme krém: mléko, vanilku, cukr a žloutky za stálého míchání přivedeme k varu, pomalu přisypáváme škrobovou moučku a tři minuty povaříme. Když krém zcela vychladne, zašleháme do něj máslo a opět ho necháme vychladit.
-
Korpus podélně třikrát rozřízneme. Spodní díl pomažeme jahodovou marmeládou, přiklopíme dílem korpusu a namažeme máslovým krémem. Tento postup pak ještě jednou zopakujeme.
-
Celý povrch dezertu kromě spodního dílu pečlivě pomažeme máslovým krémem a důkladně posypeme najemno nasekanými pistáciemi.
TIP: Škrobovou moučku, kterou dáváme do krému, můžeme nahradit hladkou moukou.
Aby celý moučník nebyl příliš hutný, můžeme namísto máslového těsta upéct těsto piškotové (recept najdeš na www.poslirecept.cz).