Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

4.1/5 Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 24 kusů o průměru 6,5 cm nebo více menších

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4977 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 540 g
Tuky 258 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle kořeněné sušenky peče každé Vánoce naše kolegyně Martina. A my je milujeme! Opojná vůně másla a koření vás zaručeně okouzlí taky.

Suroviny

máslo 220 g
změklého + v případě potřeby 20 g navíc
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
kardamom ½ ČL
mletý
semínka vyškrábnutá (viz Něco navíc)
strouhaný
sůl 1 špetka
prosátá + navíc na vál
pomerančová marmeláda 1 sklenka
bez kousků kůry
pomerančový likér 1 ČL
např. Grand Marnier, Cointreau... (lze vynechat)
na poprášení

Postup

1

Nejprve vyšlehejte 220 g másla s cukrem do pěny a poté zašlehejte žloutky. Následně vmíchejte i veškeré koření, sůl a nakonec mouku.

2

Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je těsto příliš suché a drobivé, zapracujte zbylých 20 g másla. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 

3

Dva plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180°C.

4

Pracovní plochu i váleček poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 4 mm. Z plátu vykrajujte tvary podle libosti (vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem) a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 8 minut.

Plné tvary a ty s vykrojeným středem vždy pečte zvlášť. Délka jejich pečení se bude lišit, a proto není vhodné péct je společně na jednom plechu. Délka pečení se bude lišit i podle tloušťky a velikosti sušenek, je lepší stále je hlídat. Nechte dokonale vychladnout.

5

Slepujte marmeládou, chcete-li rozmíchanou s likérem, vždy jednu plnou sušenku a jednu s vykrojeným středem. Hotové sušenky můžete poprášit moučkovým cukrem. Skladujte v suchu a chladu.

NĚCO NAVÍC
Prázdné vanilkové lusky, které vám zbudou po pečení (nejen) vánočního cukroví, použijte na výrobu domácího vanilkového cukru. Lusky vložte do nádoby s moučkovým cukrem, dobře protřepte a nechte rozvonět.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč