Miluje ho celá rodina.
Helena Wiederlechnerová, Praha
Ingredience
- Těsto:
- 150 ml mléko
- 15 g droždí
- 40 g cukr krupice
- 250 g hladká mouka
- 40 g hera
- 1 žloutek
- 1/4 lžičky sůl
- kůra z 1/2 citronu
- 1/2 sáčku vanilkový cukr
- Náplň:
- 200 g mletý mák
- 400 ml mléko
- 80 g cukr krupice
- 1 lžička mletá skořice
- 1/2 sáčku vanilkový cukr
- 2 lžíce červená marmeláda
- 2 lžíce strouhaný perník
- 4 lžíce rozinky
- 50 g vlašské ořechy
- Dále:
- 500 g kompotované švestky
- 2 lžíce strouhaný perník
- na potření 4 lžíce mléka a 1 lžička cukru
- na posypání moučkový a vanilkový cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a necháme vykynout kvásek. Pak ho zpracujeme s ostatními přísadami v hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple vykynout.Švestky necháme okapat od šťávy, odpeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny.
-
V menším hrnci zahřejeme mléko, vsypeme mák a za stálého míchání povaříme asi 5–10 minut do zhoustnutí. Potom odstavíme, vmícháme zbývající ingredience na náplň a necháme zchladnout.
-
Těsto vyválíme na plát, potřeme náplní, posypeme perníkem a poklademe kousky švestek. Svineme a konce přitiskneme. Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme oslazeným mlékem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 50 minut. Hotový závin ještě za tepla pocukrujeme a necháme vychladnout.