Mé oblíbené koláče, chutnají celé rodině. Upečte si je také pro radost.
Monika Cardová, Dubí
Ingredience
- 300 ml mléko
- 20 g droždí
- 240 g krupicový cukr
- 300 g hladká mouka
- 2 ks žloutek
- špetka sůl
- 60 g máslo
- 1 vanička měkký tvaroh
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 vejce
- 200 g mák
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ze 100 ml mléka, droždí, 10 g cukru a lžíce mouky uděláme kvásek.
-
Přidáme 300 g mouky, 50 ml mléka, 2 žloutky, 50g cukru a sůl. Částečně propracujeme a pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut kynout.
-
Do tvarohu přidáme 100 g cukru, vanilkový cukr a 1 vejce. Umletý mák svaříme se 150 ml mléka a 80 g cukru.
-
Z vykynutého těsta uděláme 4 bochánky, dáme je na každý zvlášť na plech a necháme ještě tak 10 minut vykynout.
-
Potom bochánky rozválíme a okraje těsta potřeme bílky, které nám zbyly.
-
Na těsto nastříkáme náplně, podle své představy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C, přibližně 15 minut.
TIP: Můžeme ozdobit kandovaným ovocem, mandlemi či rozinkami.