Ingredience
- dle chuti sůl
- 30 g droždí
- 500 g mouka hladká
- 1 lžíce cukr
- 250 ml mléko
- 2 ks vejce
- 2 lžíce olej
- 1 ks uvařeného nastrouhaného bramboru
- 50 g máslo
- 1 ks vejce na potření
- dle potřeby mák na posypání
- dle potřeby sůl na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme sůl a mouku. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí s cukrem. Přilijeme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce, brambor, olej, máslo a zaděláme vláčné těsto.
-
Necháme je kynout asi 30 minut. Vykynuté těsto na válu rozdělíme na kousky (podle toho, jak chceme vdolky velké) a tvoříme vdolky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a solí. Vdolky pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.