Ingredience
- 500 ml mléko
- 50 g cukr moučkový
- 15 g droždí
- 2 ks vejce
- 300 g mouka hladká
- dle potřeby sůl
- dle potřeby olej na smažení
- marmeláda dle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko mírně ohřejeme a rozdělíme na poloviny. Do první vmícháme cukr‚ droždí‚ sůl‚ vejce a mouku. Potom přilijeme zbývající část mléka a pomocí vařečky vypracujeme hustší, ale stále tekuté těsto‚ které necháme asi hodinu v teple kynout.
-
Lívanečník vymastíme olejem a necháme důkladně rozehřát. Potom do každého důlku nalijeme asi lžíci těsta. Lívance smažíme pomalu po obou stranách dozlatova.
-
Hotové lívance osušíme papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
-
Naše děti je mají nejraději potřené džemem a šlehačkou. Výborné jsou však i pokapané javorovým sirupem nebo posypané cukrem smíchaným se skořicí. Další variantou je horká ovocná omáčka.