Čerstvé ovoce je nejlepší, ale může být i mražené.
Blanka Novotná, Karlovy Vary
Ingredience
- 300 g polohrubá mouka
- špetka soli
- 4 vejce
- 200 g pískový cukr
- 1 kypřicí prášek
- 80 g máslo
- 500 g bílý jogurt
- 200 g ostružiny
- 300 g jahody
- 100 g moučkový cukr
- lístky meduňky na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Polohrubou mouku prosejeme se solí. Žloutky utřeme s pískovým cukrem do pěny.Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a bílý jogurt. Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem.
-
Na těsto rovnoměrně rozložíme ostružiny a na kousky pokrájené jahody. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme moučkový cukr a sníh rozetřeme na koláč. Zapečeme ještě asi 10–15 minut.
Tip redakce
Pokud používáš mražené ovoce, musíš počítat s tím, že koláč bude mokřejší, je tedy lépe péct jej na horký vzduch a dobu pečení trochu prodloužit.