Všichni zbožňujeme drobenkové koláče a štrúdly. Když se ale tyto dva dezerty propojí, vznikne tak úplně nový chuťový zážitek, který si jistě zamiluješ ještě víc.
Ingredience
- 250 g másla
- 400 g hladké mouky + trocha hladké mouky na rozválení těsta
- 200 g cukru moučky
- 2 vanilinové cukry
- 500 g chlazeného listového těsta
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- na poprášení řezů cukr moučka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Máslo nakrájíme na plátky. Vezmeme velkou mísu, do které dáme plátky másla s moukou a oběma cukry. Trpělivě prsty zpracováváme, až vznikne drobenka. Těsto rozdělíme napolovic. Jeden díl zatím uložíme do lednice. Ten druhý rozválíme na válu poprášeném hladkou moukou. Připravíme tenký obdélník těsta. Takto postupujeme i při zpracování zbylého těsta.
-
Nyní si rozdělíme drobenku napolovic. Každý plát těsta pokryjeme rovnoměrnou vrstvou drobenky. Tu mírně dlaněmi přitlačíme k těstu.
-
Nejprve zahneme konce těsta, pak plát rychle, ale opatrně srolujeme. Vznikne nohavice, kterou svrchu přimáčkneme a ostrým nožem opatrně rozkrájíme na řezy o velikosti přibližně 4 x 7 cm.
-
Řezy jemně přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Určitě se na plech nevejdou všechny. Zbylé zatím uložíme na podložce do lednice. Vejce rozšleháme s mlékem a každý řez směsí potřeme.
-
Troubu předehřejeme na 200 °C. Vložíme plech s řezy a pečeme dozlatova, asi 12–14 minut. Řezy necháme vychladnout na drátěné mřížce a před podáváním je pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.