Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné Na 16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7927 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 635 g
Tuky 517 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rakušané linecké koláče odedávna milovali nejen pro jejich chuť, ale také trvanlivost. Upečte si skvělý nedělní dezert podle staletími ověřeného receptu.

Suroviny

máslo 300 g
studené, nasekané
lískové oříšky 300 g
mleté, nebo mandle, mleté (viz Něco navíc)
vejce 1 ks
mletý
mletá
citron ½ ks
bio, kůra nastrohaná a šťáva vymačkaná
vejce 1 ks
prošlehané, na potření (lze nahradit jen prošlehaným bílkem nebo bílkem prošlehaným s trochou mléka)
mandle plátky 40 g
1 ks
bílá dortová oplatka průměr cca 30 cm (tedy menší než forma)
rybízová zavařenina 500 g
nepasírovaná
s vanilkou, na poprášení

Postup

1

Mouku zpracujte se studeným máslem a potom velmi rychle zapracujte oříšky, cukr, vejce, žloutek, hřebíček, skořici a citronovou kůru a šťávu. Mělo by vzniknout stejnoměrné, pokud možno hladké těsto.

2

Dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu. Pracujte rychle, aby se máslo nerozteklo a těsto se ,nespařilo‘.

3

Zahřejte troubu na 160 °C.

4

Dvě třetiny těsta vtlačte do dortové formy o průměru 30 cm (můžete ji vyložit papírem nebo vymazat a vysypat).

5

Na něj položte oplatku a vydatně ji potřete marmeládou – pozor, nepotírejte až do kraje, po obvodu by měl zůstat asi na prst široký nepotřený kruh.

6

Ze zbývajícího těsta uválejte asi deset válečků silných jako tužka a jeden váleček silnější; z tenkých poskládejte mřížku, silnější přitiskněte na nenamazaný okraj.

7

Mřížku a okraj potřete vejcem. Prostředek koláče posypte mandlovými lupínky.

8

Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dohněda.

Upečený koláč nechte vychladnout, vyndejte z formy a pořádně ho pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oříšky versus mandle jsou místem, kde se tradiční receptury rozcházejí. U obou možností je dilema navíc umocněno ještě variantami s loupanými a neloupanými jádry. Řiďte se vlastní chutí a uvážením. Když na to přijde, můžete zkusit i mleté vlašské ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč