Sice trošku pracnější, ale výsledek stojí za to!
Pavlína Kozáková, Uhlířské Janovice
Ingredience
- 300 g hladká mouka
- 100 g cukr
- 200 g máslo
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 6 ks jablka
- g cukr
- dle chuti skořice
- rozinky
- vlašské ořechy
- trochu rumu
- hrnek vody
- 1 vanilkový pudink
- na vysypání formy tuk a hrubá mouka
- cukr, polohrubá mouka a kousek másla na drobenku
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 200 g změklého másla, vejce a vanilkového cukru vypracujeme těsto, kterým rovnoměrně pokryjeme vymazanou a vysypanou formu včetně okrajů.
-
Jablka oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. K jablkům přidáme 100 g cukru a dusíme na mírném plameni. Nepouští-li jablka šťávu, podlijeme trochou vody. Když jsou jablka změklá, přidáme rozinky, skořici a ořechy. V hrnku vody rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme k horkým jablkům. Směs začne hned houstnout, proto dobře mícháme. Stačí chvilka. Nakonec ovoníme rumem.
-
Jablkovou směs dáme na připravené těsto ve velké vrstvě. Z polohrubé mouky, cukru a kousku másla uděláme drobenku a koláč vydatně posypeme. Pečeme asi 40 minut na 150 °C.