Každou neděli doma pečeme různé moučníky a dezerty, které si pak vychutnáváme u odpolední kávy. Maminčinou specialitou je linecký koláč s jablkovými povidly. Rozhodla jsem se, že upeču něco podobného. Zapojila jsem fantazii a povidla nahradila flambovanými jablky. Koláč sklidil velký úspěch a během hodinky byl fuč. Byla jsem ráda, že celé rodině tolik chutnal a jak tomu tak bývá, od té doby ho peču každou chvíli.
Martina Valentová, Holice
Ingredience
- 400 g hladká mouka
- 180 g cukr moučka
- 180 g hera
- 1 prášek do pečiva
- 70 ml mléko
- 1 vejce
- 50 g hera
- 1 lžička med
- 3 lžíce třťinový cukr
- špetka skořice
- hrst hrozinky
- 5 ks jablka
- 1 velký panák tuzemský rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si oloupeme jablka. Počet jablek záleží na velikosti Vaší formy, já jich použila pět. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejeme směs hery, třtinového cukru, medu a skořice. Na rozehřátou směs nasypeme jablka a hrozinky a promícháme. Chvíli mícháme než jablka změknou, poté je zalejeme tuzemákem a zapálíme. Oflambovanou směs dáme odstát.
-
Připravíme si ručně linecké těsto z mouky, cukru, hery, prášku do pečiva, mléka a vejce. Pokud se těsto příliš lepí podsypáváme ho moukou. Hotové těsto si rozdělíme na dva díly zhruba 60:40.
-
Větší díl vyválíme a dáme do předem vymazané formy. Těsto uhladíme a párkrát propíchneme vidličkou. Na těsto nasypeme vychladnutou směs flambovaných jablek.
-
Z druhého dílu těsta si rádílkem vykrájíme různě dlouhé s různě široké proužky. Pokud se Vám nelíbí mřížka, můžete si vykrájet jiné motivy.
-
Takto hotový koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C zhruba 20 minut. Jakmile zezlátne, vypneme troubu a necháme dojít.
-
Koláč po upečení pocukrujeme a podáváme třeba se šlehačkou. Přeji dobrou chuť!