Ingredience
- Těsto
- 200 g máslo
- 1 cukr vanilkový
- 2 vejce
- 500 g mouka hladká
- 200 g cukr krupice
- Krém
- 500 ml mléko
- 2 žloutek
- 40 g mouka hladká
- 170 g cukr
- 1 cukr vanilkový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku, změklé máslo, cukry a vejce spojíme a umícháme v hladké těsto. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě stejně velké části, překryjeme utěrkou a na pár minut dáme odležet do lednice.Zatím připravíme krém. Do hrnce nalijeme mléko, postupně přidáme cukr a žloutky a za stálého míchání přisypeme mouku. Nepřestáváme míchat, pozvolna zahříváme a povaříme asi 2–3 minuty. Krém necháme lehce zchladnout.
-
Kulatou koláčovou formu o průměru alespoň 30 cm vymažeme olejem, rozválíme první polovinu těsta a vložíme ji do formy. Prsty vytvoříme vyvýšené okraje, nalijeme prochladlý krém a ze zbylého těsta opět rozválíme placku, kterou opatrně rozložíme na krém a propícháme vidličkou.Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.