Dobrý na jakoukoliv oslavu, já ho peču hlavně na svátky.
Lucie Maléřová, Horní Bečva
Ingredience
- Těsto 1:
- 350 g hladká mouka
- 200 g máslo
- 2 žloutky
- 100 g moučkový cukr
- 1 balíček kypřicí prášek
- 2 lžíce kysaná smetana
- marmeláda
- Těsto 2:
- 50 g máslo
- 250 g moučkový cukr
- 2 žloutky
- 200 ml mléko
- 220 g pomleté vlašské ořechy
- 150 g hrubá mouka
- 4 bílky
- Citronová poleva :
- 300 g moučkový cukr
- 1 citron
- 2 lžíce horká voda
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vypracujeme první těsto. Hladkou mouku, máslo, žloutky, moučkový cukr, kypřicí prášek a smetanu zpracujeme na vláčné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Jednu na pomoučeném vále vyválíme, uložíme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu a potřeme marmeládou.
-
Na druhé těsto vymícháme máslo s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, mléko, pomleté ořechy, postupně mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na potřený plát na plechu a na něj uložíme druhou vyválenou část lineckého těsta. Koláč propícháme vidličkou a dáme do středně vyhřáté trouby péci.
-
Připravíme citronovou polevu. Cukr vymícháme se šťávou z citronu a horkou vodou do hladké hmoty. Vychladlý koláč polijeme polevou. Když poleva ztuhne, koláč nakrájíme na stejné řezy.