Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidáváme „suchou“ směs.
Těsto vylijeme do formy o průměru 15-18 cm a pečeme asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dáme citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dáme nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahříváme na středním plameni dokud směs nezhoustne.
Pak přideáme na kousky pokrájené máslo, necháme rozpustit a celou směs krátce promixujeme tyčovým mixérem. Misku pak přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.
Vychladlý korpus rozřežeme na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.
Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme dotuha.
Korpus pak promažeme vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu je ho dost) a na krém naneseme přibližně 2-3 lžíce lemon curd, rozmažeme a takto pokračujeme. Pokud vám přece jen nějaký krém zbyde, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu jako je na fotce.
Dort pak dozdobíme ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.